Bimere Nasıl Ulaşırım?

Bimere Nasıl Ulaşırım?

BİMER Ne Demektir?

BİMER; Başbakanlık İletişim Merkezi olarak açılımı bulunan BİMER 2006 yılı itibari ile ülkemizde kullanılmaya başlamıştır. Resmi gazetenin 26055 sayılı yazısında duyurularak hayatımızda yerini almıştır. Devlet kurumlarını şikâyet ve istekleri belirtmek adına hayatı kolaylaştırıcı bir yöntemdir. BİMER ile hangi konu hakkında nereye müracaat edilecek ise direk yetkili olan birime iletilip şikâyetleriniz dikkate alınacaktır.

Nasıl Çalışır?

Başbakanlık İletişim Merkezi olarak bilişim ve iletişimi bir arada halka sunan güzel bir uygulamadır. İşlem Başkanlığı tarafından programı yapılır. Sonrasında web üzerinden kullanılır. Dilekçe hakkının kullanılmasına dair anayasal düzendeki kanuna ilişkin istekler, ihbarlar, öneriler, görüşler gibi iletişim seçenekleri bu platform üzerinden kullanılabilir.

Nasıl Başvurulur?

Başbakanlık tarafından kontrol ve koordine edilen müracaatların nasıl çalıştığı çok kolaydır.Kaymakamlık, Daire Başkanlıkları, İl Müdürlükleri, İlçe Müdürlükleri, Bakanlıklara bağlı kurumlar ya da kuruluşlar, Kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan tüm yetkililer her gün sürekli olarak kullanıcı adlarını ve kendilerine özel şifreleri ile bu programa giriş yapmakta ve gelen müracaatlara yönelik çalışmalarını gerçekleştirmektedirler. Şahsi olarak başvurulduğu gibi internet üzerinden ya da fax ve mektup ile de Bimer’e ulaşılabilir. Başvurularda TC kimlik numarasının, e posta adresinin doğru olup olmadığı noktasında çok dikkat edilmesi gerekir. Başvuru yaparken TC kimlik numarası, ad, soyad telefon numarası ve annenin evlilik öncesi soy ismi ile yani bekârlık soy ismi kullanılır. Ayrıca 150 telefon hattı ile de ulaşılabilir.Alo 150 nereden aranılıyor ise o ilin valiliğinde bulunan yetkili kişi tarafından halkla ilişkiler personeline bağlanılmasını sağlar. Telefon ile ulaşan kişinin bilgileri, müracaat ettiği konu elektronik ortamda bilgisayara kaydedilir. Sonrasında gerekli olan Kaymakamlık ya da İL Müdürlüğü’ne yönlendirilir. Bu birimlerde incelendikten sonra sonuç tekrardan kişiye iletilir. Müracaatı olan kişinin yetkili makama yapmış olduğu bu başvurular yetkili makamlarca incelendikten sonra dilekçe sahibine ne fazla otuz gün içerisinde geri dönülür. Mevzuatta ( Bilgi Edinme Hakkı Kanunu) yazılan bilgilere göre makamlarda bulunan yetkililer on beş iş günü içerisinde geri dönüş yapıp bilgi vermeleri gerekmektedir. Bazen kişilerin atladığı bir nokta vardır. Yapılan başvurular Başbakan’ın direkt kendisine olduğu gibi bir algı içerinde olurlar. Bu yanlış algıdan sıyrılmalı ve hangi konu ile alakalı ise yani hangi kurum ya da kuruluş o istek, görüş, öneri ya da şikâyeti kapsıyor ise oradaki yetkililer inceleyecek ve dönüş sağlayacaktır.