Sunum Yaparken Beden Dili Nasıl Kullanılmalı?
Sunum yapmak denilince hepimizin aklına bir ürünü tanıtmak, emek verilen bir çalışmayı insanların beğenisine sunmak veyahut da konferans, brifing, sempozyum gibi tanımlar gelmektedir. Evet; bütün bu bahsettiklerimiz sunum yapmak başlığı altında toplanabilir. Fakat bilmemiz gerekir ki en basit tanımıyla "Sunum Yapmak" kendimizi, beden ve anlatım diliyle ifade edebilme yöntemidir.
Beden Dilinin Sunuma Etkileri
Beden dilini ne derecede etkili kullandığınızı ölçebileceğiniz anlardan biri sunum yaparken aldığınız tepkilerdir. Bu konuda gerçekten etkili iseniz sunum esnasında hitap ettiğiniz kişilerin sizi daha dikkatli bir şekilde dinlediklerini fark edebilirsiniz. Aynı şekilde karşı taraftan size yöneltilebilecek sorular ve dinleyicilerin sunuma olan katkıları da bunun farklı bir göstergesidir. Beden dilini ne kadar iyi kullanabildiğiniz ile karşı taraftan aldığınız tepkiler doğru orantılıdır. Çünkü bu konuda ne kadar iyi iseniz karşı tarafı da aynı derecede konuya bağlayabilir ve kendinizi dinlettirebilirsiniz.
Beden Dili Nedir?
Beden dilini iyi ve etkili bir şekilde kullanabilmenin kişisel gelişim anlamında bize birçok yararı bulunmaktadır. Vücudumuzun duruş biçimi, ellerimizi ve kollarımızı kullanma şeklimiz, jest ve mimiklerimiz, bakışlarımız, ses tonumuz, hitap ettiğimiz kişi veya kişilere karşı olan duruş açımız... İşte bu ve benzeri beden dili hareketlerinin hepsiyle kendimizi ifade edebilir, karşı tarafta olumlu veya olumsuz bir izlenim bırakabiliriz. Şimdi hep birlikte, etkili bir sunum için beden dilimizi nasıl kullanmalıyız ve sunum esnasında istem dışı da olsa yapabileceğimiz, karşı tarafta olumsuz izlenim bırakacak davranışları inceleyelim:
Etkili Bir Sunum İçin Beden Dilini Nasıl Kullanmalıyız?
- Şüphesiz ki sunum esnasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi, ellerimizi nereye koyacağımızı bilemiyor olmamızdır. Sunum sırasında avuçlarımız her zaman açık pozisyonda olmalıdır. Anlatım sırasında elimizde bir kalemin veya herhangi ufak bir objenin bulunması işimizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra kollarımızı önde veya arkada kesinlikle bağlamamalıyız.
- İkinci bir konu ise duruş şeklimizle ilgilidir. Duruşumuz hiçbir zaman kambur, eğik veya omuzlarımız düşük şekilde olmamalıdır. Anlatım esnasında her zaman dik bir duruş sergilemeye özen göstermeliyiz. Ayrıca vücut yönümüz de her zaman hitap ettiğimiz kişi veya kişilere dönük olmalıdır.
- Değinmemiz gereken bir diğer konu ise jest ve mimiklerdir. Yüz ifadelerimiz, bakışlarımız. Sunum yaparken göz teması kurmaktan kaçınmamalıyız. Ayrıca hitap ettiğimiz kişi veya kişilere karşı bakışlarımız hiçbir zaman sert olmamalıdır. Unutmamalıyız ki bir duyguyu karşımızdaki kişiye sadece yüz ifadelerimizi veya bakışlarımızı kullanarak bile anlatabilir ve aktarabiliriz.
- Ses tonu da en az diğerleri kadar önemli bir etkendir. Anlatımımız her zaman yumuşak bir ses tonuyla olmalıdır fakat vurgu yapılması ve önemle belirtilmesi gereken alanlarda da ses tonumuzu gerektiği şekilde kullanmayı unutmamalıyız.
Yukarıda belirttiğimiz başlıkları çoğaltabiliriz fakat burada anlatıma etki eden en önemli konuları ele almaya çalıştık. Şunu da hiçbir zaman unutmamalıyız ki bilgi ve öz güven de çok ama çok önemlidir. Çünkü karşı tarafa aktaracağımız konu hakkında yeterli ve gerekli bilgiye sahipseniz bu size yüksek ölçüde öz güven sağlayacaktır. Eğer gereken öz güvene sahipseniz bu da beden dilinize olumlu yönde etki edecek ve karşınızdakilere yansıyarak hitap şeklinizi de kaliteli hale getirecektir. Sizin anlattıklarınızın yanında karşınızdakilerin, anlattıklarınızdan neler aldığı veya konuyu basit şekilde anlayıp, dinlerken sıkılmaması da çok önemlidir. Ayrıca sunumu tamamladıktan sonra sizi dinlemiş olan kişilerden aldığınız geri dönüşler de olumlu yönde olmalıdır. Bu yaptığınız işin kalitesini ortaya koyacaktır.